Dagens tips.

I sommar ska tre goda vänner till mig gifta sig. 
 
Därför tänkte jag passa på att skriva en tipslista, för dem och för alla andra som har planerat att gifta sig någon gång. Jag säger inte att jag är någon bröllopsexpert (jag har ju trots allt bara gift mig en gång), men detta är sådant som jag kom fram till under året vi planerade vårt bröllop. Enjoy!
 
 1. Börja i tid. De flesta börjar planera ungefär tolv månader i förväg. Det kan kännas som att ett år är lång tid, men innan du vet ordet av är det en vecka kvar till bröllopet och du har tusen miljoner saker kvar att göra. Ett tips är att skapa ett schema över VAD som ska göras och NÄR det ska vara gjort, ex; "Boka festlokal, 6 månader före bröllopet", "Skicka ut inbjudningskorten, 4 månader före bröllopet" osv. Då slipper du bli överrumplad på slutet! HÄR är en bra hemsida där man kan göra en sådan planering!

 2. Bli inspirerad. Köp bröllopstidningar, läs bröllopsbloggar (ex DENNA), och bli medlem på olika bröllopshemsidor (ex DEN HÄR eller DEN HÄR). För att få en bra överblick över allt som inspirerar dig kan ett tips vara att spara bilder och lägga upp dem HÄR!

 3. Bestäm ett tema. Att låta ditt bröllop ha ett visst tema kan ge en trevlig och enhetlig känsla. Temat kan vara:
  - En särskild färg, olika nyanser av samma färg eller en kombination av 2-3 färger, se HÄR!
  - Ett årtionde. Kanske ett 30-tals bröllop á la Hollywood?
  - En stil. Shabby chic, country/western, rokoko eller varför inte rockabilly?
  - En årstid. Gifter ni er på hösten? Gå "all in" med rött, orange och gult, och strö höstlöv över borden! Blir det ett vinterbröllop? Skaffa konstsnö i mängder och häng julgranskulor i vitt och silver i taket!
  - Ett mönster. Låt inbjudningskort, dukning och tårta gå i prickigt, rutigt eller randigt!
  - Ja, ni hör ju. Bara fantasin sätter gränser!
   
 4. Gör en budget. Sätt ett tak på hur mycket bröllopet ska få kosta. Se bara till att ni kan hantera eventuella oförutsedda kostnader som kan droppa in när ni minst anar det. HÄR hittar du en hemsida med ett bra budgetverktyg.

 5. Prioritera. Det är inte nödvändigt att lägga lika mycket tid och pengar på ALLA moment som hör bröllopet till. Sätt er därför ner tillsammans och fundera på vad ni faktiskt tycker är viktigast. Bryr ni er inte så mycket om blommor? Plocka buketten från mormors trädgård och spara pengar! Är maten en viktig del för er? Lägg tid och pengar på att sammanställa en maffig meny och boka en bra cateringfirma!

 6. Delegera. Många, inklusive jag själv, kan känna stolthet i att försöka klara av allt på egen hand. Men att ha den mentaliteten när du ska planera ett bröllop kommer till slut att ta knäcken på dig. Det är inget fel med att be om hjälp, och oftast blir vänner och familj bara glada om de får vara delaktiga på något sätt!

 7. Pyssla inte ihjäl dig. Visst, att pyssla och göra saker till bröllopet själv kan vara kul. I vissa fall kan det dessutom vara billigare att göra egna inbjudningskort, dekorationer eller placeringskort. Men tänk på att det du vinner i pengar förlorar du i tid. Ta dig inte vatten över huvudet! 

 8. Gör det personligt. När man planerar sitt bröllop är det lätt att utgå ifrån de bröllop man har varit på själv, eller utifrån hur man tror att ett bröllop borde vara. Mitt tips är att strunta i alla normer! Ha istället inslag som gör ert bröllop personligt - som gör det till ert. Be en släkting eller familjemedlem förrätta vigseln. Låt några vänner sjunga "er låt" som ingångsmarsch. Åt ni tacos på er första träff? Servera det till middag! Det är sådana detaljer som får ert bröllop att sticka ut ur mängden.

 9. Fynda på ebay. Nu för tiden kan man köpa det mesta på internet. Ebay är en sida där man kan fynda allt från dekorationer till accessoarer. Kom bara ihåg att beställa sakerna i tid, då leveranstiden från andra länder kan vara lång!

 10. Skippa inte klänningsprovningen. Även bröllopsklänningar går att köpa på internet. Å ena sidan är det ett risktagande att inte kunna prova klänningen i förväg. Har du tur så passar den, eller behöver bara några mindre justeringar, och då kan det vara riktigt lönsamt jämfört med att köpa en klänning från en butik. Oavsett hur du väljer att göra så bör du ändå ta en dag med några vänner (alternativt en mamma) och gå till en brudbutik och prova klänningar. Det är verkligen en upplevelse du inte vill gå miste om! Dessutom kan det ge dig en helt annan uppfattning av vilken typ av klänning du vill ha. Det är en sak att se en bild av en klänning i en tidning eller på en hemsida, och en helt annan att se den på sig själv.  

 11. Utse ett värdpar som ni litar på. Det sista man vill är att behöva oroa sig för detaljer på bröllopsdagen. Ni kommer vara nervösa nog som det är! Utse därför ett värdpar som ni vet kan hantera eventuella oförutsedda händelser och se till att tidsschemat för dagen följs någorlunda.

 12. Välj en bra fotograf. Er bröllopsdag varar i 24 timmar. Era bröllopsbilder varar i en livstid. Välj därför en fotograf som ni har förtroende för, som vet vad ni vill ha och gärna en som har erfarenhet av att fota bröllop. Det sista man vill är att betala dyra pengar för bilder man inte är nöjd med. Ni får ingen andra chans!

 13. NJUT AV VARJE MINUT! Detta är det sista och, enligt mig, viktigaste tipset. Det sägs att tiden går fort när man har roligt, och er bröllopsdag kommer inte vara något undantag. Ta därför några sekunder då och då under dagen då ni stannar upp, tar ett djupt andetag, tittar er omkring och försöker insupa ögonblicket, stämningen, känslan. Titta på alla människor som kommit dit för att fira er, titta på din man eller fru, och försök komma ihåg vad du känner just då. För det kommer med största sannorlikhet vara något du vill minnas resten av livet.  
 
Foto: Sandra Burstrom, ljuvafoto.se
 
 


Kommentarer
Ellenpellen

"Be en släkting eller familjemedlem förrätta vigseln"
Kan man göra det? Jag har bara läst lite om det och där har det verkat komplicerat att fixa det..

Men ska försöka ta åt mig av dina tips! ^^

2014-02-22 @ 17:36:34
URL: http://pyssellen.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0